User's Manual

1) Cause: Dry Skin.
Solution: Apply conductive gel or water thoroughly to chest area. (Even saliva will
help if conductive gel is not available).
2) Cause: The Chest strap is not placed firmly over the chest.
Solution: Make sure the Chest strap is placed firmly over the chest by tightening
elastic band.
3) Cause: Muscle tremors caused by holding the Chest strap too hard on your
chest.
Solution:
This will ensure a good and consistent reading even walking or
jogging with arms swing naturally.
4) Cause: Dead skin on the chest.
Solution: Usually rubbing your chest with a towel will help.
5)Cause: A thin layer of body grease can insulate the ECG signal-basically
prevents the back sensor on the Chest strap from picking up one's ECG.
Solution: Wipe chest and the contacts on the back of Chest strap with a tissue or soft
towel.
6) Cause: Hairy chest.
Solution: Apply conductive gel to chest area.
7)Cause: Irregular heartbeats.
Solution: N/A. It is difficult to consistently pick up a reading for those with irregular
heart beats. Inconsistent response times are expected for those with arrhythmia.
8)Cause: Low Battery.
Solution: It might be due to the battery level of the Chest strap is low. Replace the
battery of the Chest strap.
The contacts must make firm contact (NOT too hard) with the user's skin
during measurement.
8.7 Exercise Mode - Potential Causes for NO Heart Rate Reading or Long Response Time